Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 20 februari 2023

Zonnepanelen voor Nationaal Rijtuigmuseum en Landgoed Nienoord

Artikel van Solar Magazine

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en Stichting Landgoed Nienoord.

Het museum en de stichting werken samen met coöperatie GOED aan de verduurzaming van Nienoord. In verband met het broedseizoen worden nog dit kwartaal de eerste zonnepanelen geplaatst. De netto-opbrengsten van de zonnepanelen worden ingezet voor de verdere verduurzaming van Nienoord.

Fonds Nieuwe Doen
Coöperatie GOED ontwikkelt opwekprojecten waarvan de netto-opbrengsten worden weggegeven aan maatschappelijke doelen of mensen die kampen met energiearmoede. Om de zonnepanelen aan te schaffen is geld nodig, waar bij de eerste projecten een financiering werd afgesloten bij een bank in ruil voor 15 jaar rente en aflossing. ‘Die rente en aflossing betalen we liever aan onze leden, zodat zij hun spaargeld GOED kunnen inzetten en onze projecten nog meer van onze leden worden’, vertelt initiatiefnemer Musetta Blaauw.

Fonds Nieuwe Doen heeft daarom een financiering ter beschikking gesteld ter hoogte van 50 procent van de totale investering. Voor het tweede deel van de investering geeft de coöperatie GOED-participaties uit. Deze participaties zijn een obligatielening aan coöperatie GOED.

De zonnepanelen van Nationaal Rijtuigmuseum en Landgoed Nienoord in cijfers Het Nationaal Rijtuigmuseum op Landgoed Nienoord krijgt 377 zonnepanelen op het dak. Het gaat om het depotgebouw. 113 van die zonnepanelen zijn voor eigen gebruik en de andere 264 gaan groene stroom opwekken voor de verkoop door coöperatie GOED.  De opbrengsten van de verkochte stroom gaan naar Stichting Nationaal Rijtuigmuseum voor de verduurzaming van de rest van de gebouwen.De Borg Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een collectie rijtuigen van nationaal belang. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Vanwege de monumentale status konden de zonnepanelen niet op de Borg gelegd worden. De zonnepanelen liggen daarom op het depotgebouw, waar de verzameling die niet wordt tentoongesteld wordt geborgen.Naast het museum wordt ook Landgoed Nienoord van zonnepanelen voorzien. In totaal worden er 456 stuks op de daken gelegd: 274 op Nino’s Speelparadijs, 148 op de Ooievaarsstee en 34 op de Kapschuur. Een deel van de zonnepanelen is voor eigen gebruik. De meeste panelen zijn voor GOED. De opbrengsten van de verkochte stroom gaan naar Stichting Landgoed Nienoord voor de verduurzaming van de rest van de gebouwen.

Onbetaalbaar
‘Ons museumdepot heeft een enorm dak, maar met 113 zonnepanelen wekken we voldoende stroom op voor wat door het depot zelf gebruikt wordt. En op de Borg kunnen we geen zonnepanelen plaatsen, terwijl we daar natuurlijk wel nog veel stroom verbruiken’, vertelt Geert Pruiksma van het Nationaal Rijtuigmuseum. ‘Door het museumdepot met coöperatie GOED volledig te voorzien van zonnepanelen, kunnen we de energie die we daar extra opwekken verkopen en de opbrengsten gebruiken om de energierekening van de Borg te betalen.’

‘Het Zwemkasteel is ongeschikt voor zonnepanelen, terwijl de energierekening daarvan enorm is’, vertelt Harold de Vries van Stichting Landgoed Nienoord. ‘Zwemmen wordt onbetaalbaar als we de energierekening niet omlaag brengen. Zon op de daken van het Familiepark kan zo bijdragen aan de belangrijke zwemvoorziening voor inwoners van de gemeente Westerkwartier.’