Workshop 'Hoe betrek je de buurt' erg inspirerend
Martine Zeevaart van de Natuur en Milieufederatie Drenthe opende 19 maart de avond en heette iedereen welkom. Martine ging kort in op het Steunpunt lokale energie-initiatieven, een samenwerking van de Drentse KEI en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Irene Eisink en Krijn Korver van Energie Samen.
Irene is naast kennisontwikkelaar en programmamaker bij Energie Samen betrokken bij het Platform Duurzaam Zwolle. Ook Krijn is bij dit Platform betrokken. Irene geeft aan dat dat ze niet gaat vertellen hoe de initiatieven het moeten aanpakken, maar ze draagt wel ideeën aan vanuit haar eigen initiatief ter inspiratie. Een aantal ideeën die langskomen zijn:
- Partytenten in straten en bij flats. Stel bijvoorbeeld de vraag: Wat hebben jullie nodig om straks met een wijkaanpak aan de slag te gaan? Vooral handig om informatie op te halen.
- In de wijk Sallandsweide Assendorp werd een tafel met lego en ander visueel materiaal neergezet. Wat zou je graag zien in je buurt, wat mis je, en wat zie je nu? Dit was onderdeel van een gebiedsproces.
- Me &We Stadshagen vrouwennetwerk. Dit initiatief werd opgezet door een vrouw die weinig contact had in de buurt en dit miste. Ze deed marktonderzoek om te kijken of er andere vrouwen in haar wijk waren die ook behoefte hadden aan meer onderling contact en vroeg hen ook wat de vrouwen misten in de buurt. Samen openden de vrouwen een beautysalon omdat uit het onderzoek bleek dat de vrouwen behoefte hadden aan een rustmoment voor zichzelf. Het netwerk bespreekt allerlei onderwerpen waaronder energietransitie.
Irene benadrukt dat het effectief is om aan te sluiten bij evenementen van anderen. Hiervoor hebben zij een mobiele deurpost met deur die de aandacht trekt. Deurambassadeurs zijn er om allerlei vragen van mensen die ‘met de deur in huis vallen’ te beantwoorden. Ook heeft het platform biodiversiteitsambassadeurs die tijdens een evenement kinderen schminken (Bijtje bloemetje, lieveheersbeestje enz.) en die ondertussen praten met wachtende ouders over de wijk.
Ook het aanbrengen van spelelementen kan helpen om doelgroepen te bereiken die je anders niet bereikt. In Zwolle organiseerden ze een besparingsroadshow. O.a. een Spel waarmee je symbolisch warmte opvangt in de douche. Je kon een infraroodpaneel winnen met een doorgestoken bingokaart. Er werden toneelspelers ingezet. Ergens anders gingen ze de wijk rond met een platte kar met Speakers en een krat bier.
De rode lijn in het verhaal is dat je altijd goed moet kijken naar wat er past bij de mensen in de wijk. ‘What’s in it for them?’ Er is geen pasklaar recept voor het bereiken van mensen. Elke wijk/dorp is anders. Aansluiten bij wat er al is werkt vaak beter.
Na deze inleiding gingen de initiatieven zelf aan de slag.
Vragen hielpen de initiatieven op weg om na te denken over hun eigen situatie.
Op het einde van de avond werd gevraagd welke goede ideeën men had gehoord of misschien zelf wel had. Hieruit kwam naar voren:
• Mensen hun eigen successen laten vertellen werkt. Een presentatie van twee vrouwen die vertelden over hun eigen kleine maatregelen en wat het opleverde in de portemonnee wekte veel enthousiasme op.
• Ken de sociale netwerken zodat je weet wat aansluit.
Maak van je ambassadeurs ambassades waar mensen graag naartoe komen om informatie op te halen.
• Optrommelen: een trommel met vragen laten doorgeven in de buurt om informatie op te halen
• Samen vleermuishuizen plaatsen, en daarna mogelijkheden voor gebiedsontheffing voor isoleren onderzoeken. Het Alfa college Hoogeveen heeft een bouwpakket.
• Warmtewandeling: Samen buren huizen bekijken met een warmtecamera met op verschillende plekken koffie/thee of wat sterkers
combinatie van een sociaal evenement met een energiethema
• Communiceren via nieuwsbrieven van anderen, bijvoorbeeld van de speeltuinvereniging
• Zelf om hulp vragen: ga bijvoorbeeld bij de voetbalclub op zaterdag met een standje staan en vraag voorbijgangers hoe kun je vrijwilligers aan je initiatief kunt binden
• De energiecoach als vraagbaak gebruiken op een zichtbare plaats zoals het buurthuis
• Op de kennisacademie van Energie Samen vind je onder participatietools nog veel meer voorbeelden uit het land.
Afscheid Peter Mol
Dit was de laatste kennissessie met Peter Mol als initiatiefbegeleider bij het Steunpunt. Namens het Steunpunt bedanken we hem voor zijn tomeloze inzet. Peter is een superfijne collega die inhoudelijk erg sterk is. We gaan hem erg missen.
Peter geeft aan dat hij het erg naar zijn zin heeft gehad bij de NMF en dat hij vanuit zijn rol als voorzitter van coöperatie Energiek Slingenberg het Steunpunt en haar activiteiten blijft volgen. Hij heeft in zijn werk altijd meegegeven dat de energietransitie vooral een sociale transitie is. Het contact met je buren is hierin erg belangrijk maar niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Hoe kunnen we onze buren weer ontmoeten?
Na afloop van de workshop was er nog gelegenheid om een drankje aan de bar te nuttigen en verder uit te wisselen.