TAG 1 Windunie wordt partner van de Energietuin Assen-Zuid - Drentse Kei TAG 2

Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 18 mei 2023

Windunie wordt partner van de Energietuin Assen-Zuid

Eind april tekende commercieel directeur Eelco Bots van Windunie voor de overname van het aandeel van de Energietuin Assen-Zuid van ENGIE. “De Energietuin is een prachtig concept, omdat het de lokale opwek én afname van duurzame energie koppelt aan het versterken van biodiversiteit en de recreatieve mogelijkheden van het gebied”, licht Eelco toe. “Bovendien is Windunie net als Bronnen VanOns een coöperatieve ontwikkelaar van duurzame energiesystemen. Door mee te investeren in projecten als de Energietuin Assen-Zuid willen we de energietransitie versnellen. De samenwerking met deze partners sluit dan ook naadloos bij elkaar aan.” De Energietuin Assen-Zuid gaat met het instappen van Windunie een fase in van bouw en zal naar verwachting uiterlijk in het voorjaar van 2024 worden opgeleverd.

De Energietuin laat zien hoe het wel kan

De Energietuin is een concept dat is ontwikkeld door de Natuur en Milieufederaties en dient als voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken met oog voor biodiversiteit, landschap, recreatie en educatie. Windunie zal samenwerken met de andere partners, de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Energiecoöperatie Duurzaam Assen en Bronnen VanOns om de Energietuin Assen-Zuid te realiseren. De “tuin” bestaat straks uit ongeveer 50 hectare waarvan 19 hectare is bedekt met circa 57.000 zonnepanelen, die jaarlijks ruim 20 GWh aan duurzame stroom zullen leveren, genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens.

Lokaal eigendom als uitgangspunt

Het concept van de Energietuinen staat voor lokaal opwekken, gebruiken en economisch voordeel. Windunie streeft naar 90% lokaal eigendom, zodat bewoners en ondernemers zeggenschap houden over hun eigen energievoorziening. In Assen-Zuid zal het grootste deel van de Energietuin worden overgedragen aan de lokale Energiecoöperatie duurzaam Assen, die na oplevering mede-eigenaar wordt. Door lokale financiële participatie mogelijk te maken, wordt het gevoel van lokaal eigendom versterkt. De stroom wordt lokaal tegen een scherp tarief aangeboden via AsserEnergie.

Onderdeel van een groter geheel

Met een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij pakken de Natuur en Milieufederaties de ontwikkeling van Energietuinen in Nederland gezamenlijk op. Het ontwerp en realisatie gebeurt in co-creatie met omwonenden, lokale bewonersinitiatieven en lokale energiecoöperaties. Zo wordt de Energietuin niet alleen vóór, maar ook dóór burgers gerealiseerd! Naast de Energietuin in Assen-Zuid wordt er ook in andere provincies, zoals in Overijssel en Gelderland, gewerkt aan een Energietuin die een voorbeeld moet vormen voor ontwikkelaars. Lees meer over de landelijke aanpak van de Natuur en Milieufederaties op www.energietuinen.nl.