Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 05 februari 2024

Terugleververgoeding Energie VanOns

Veel van onze leden hebben zonnepanelen en dragen daarmee bij aan de energietransitie. De energietransitie brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee voor energieleveranciers. Ook ons energiebedrijf Energie VanOns ontkomt er niet aan; vanaf 1 maart 2024 gaat ook Energie VanOns vaste terugleveringskosten invoeren. Huishoudens en kleine bedrijven die per jaar 1.000 kWh of meer aan zonnestroom terugleveren, krijgen vanaf dan deze vaste terugleverkosten in rekening gebracht. Energie VanOns begrijpt dat dit geen leuk nieuws is. Daarom wordt het hieronder uitgelegd.

Wat zijn vaste terugleveringskosten?

Vaste terugleveringskosten is een nieuwe kostenpost op je energierekening. Als je in een jaar 1.000 kWh of meer teruglevert aan het net, betaal je vanaf 1 maart vaste terugleveringskosten. Deze kosten staan los van salderen. Bekijk ook de video voor een duidelijke uitleg over vaste terugleveringskosten.

Waarom voert Energie VanOns deze maatregel in?

De momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, zijn meestal niet dezelfde momenten dat er veel stroom wordt gebruikt. Maar de prijs van stroom is niet altijd hetzelfde. Stroom is juist goedkoop als er veel wordt opgewekt, maar weinig gebruikt; als de zon schijnt, vaak overdag en in het voorjaar en de zomer. Stroom is duur als er weinig stroom wordt opgewekt en veel gebruikt; vaak ’s morgens, ‘s avonds en in de winter.

Onze klanten met zonnepanelen merken weinig van die prijsverschillen. Dankzij de salderingsregeling mogen zij de stroom die ze terugleveren wegstrepen tegen de stroom die ze gebruiken. Dat zij stroom leveren als het goedkoop is en stroom gebruiken als het duur is, maakt voor hen dus niet uit. De energieleverancier betaalt het verschil. Echter de leverancier moet daardoor wel hogere tarieven rekenen. En daar hebben dus vooral de klanten zonder zonnepanelen last van.

Ook Energie VanOns wordt met de toegenomen kosten voor teruglevering geconfronteerd. Samen met de coöperaties en klanten investeren wij namelijk volop in de energietransitie. Omdat Energie VanOns het ontzettend belangrijk vindt om nu te bouwen aan een toekomstbestendige energievoorziening voor de volgende generaties. Hierdoor heeft Energie VanOns in vergelijking met andere leveranciers dan ook een grotere groep klanten met zonnepanelen. Energie VanOns wil dat al haar klanten eerlijke en redelijke tarieven betalen. Daarom voert Energie VanOns per 1 maart vaste kosten voor teruglevering in. Zo blijven we op een verantwoorde wijze bouwen aan een toekomstbestendige energievoorziening.

Welke contractvormen krijgen te maken met vaste terugleveringskosten?

Alleen als je in een jaar 1.000 kWh of meer teruglevert, betaal je vanaf 1 maart 2024 vaste terugleveringskosten. Dat geldt voor de volgende contractvormen (huishoudens met een verblijfsfunctie en kleine bedrijven):

  1. Het 1 jaar vast contract, afgesloten na 20 december 2023.
  2. Het Coöperatieve contract.
  3. Variabele contracten met maandelijks wijzigende tarieven.

Hoe hoog zijn de kosten?

Hoe hoog de vaste leveringskosten zijn, hangt af van de hoeveelheid stroom die je per jaar teruglevert. Je betaalt een vast bedrag per dag. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger het vaste bedrag per dag.
In dit schema kun je zien welke vaste leveringskosten gelden voor de hoeveelheid elektriciteit die jij teruglevert. Bekijk het schema hier.

Vaste terugleveringskosten kunnen van invloed zijn op de hoogte van je voorschot. Je kunt jouw voorschot zelf aanpassen met de gegevens uit de staffel. Pas hier eenvoudig zelf je voorschot aan.

Wat kun je zelf doen?

Hoe minder je teruglevert, hoe minder vaste terugleveringskosten je betaalt. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stroom meteen gebruikt als je het opwekt. Kies dus slimme momenten uit (als de zon schijnt!) om je elektrische auto op te laden. Doe dit ook met andere apparaten die veel energie verbruiken zoals de vaatwasser en wasmachine. Kun jij je energiegebruik heel goed plannen, overweeg dan een dynamisch energiecontract. Met een dynamisch contract betaal je geen vaste terugleveringskosten.

Heb je nog vragen?

Lees hier alles over de vaste terugleveringskosten. Wil je wijzigingen doorgeven of inzien, ga dan naar Mijn Energie VanOns.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Op de website van Energie VanOns vind je antwoord op de veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Dan staat de klantenservice van Energie VanOns voor je klaar. Je kunt Energie VanOns bereiken via telefoon 085 – 0160 111 of stuur een e-mail naar klantenservice@energievanons.org.