Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 24 augustus 2023

Preventie koperdiefstal bij zonneparken

Het aantal koperdiefstallen bij parken met zonnepanelen is het afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo werd ons lid Energiecooperatie Nieuw Oranjepoort er in maart van dit jaar mee geconfronteerd en anderhalve week later zonnepark Pitrus in Klazienaveen. Goed om hier aandacht voor te hebben dus. Hierbij een aantal tips van Energie Samen.

Controleer de verplichtingen
De schade van de diefstal van koperkabels loopt snel in de tonnen, met name door het productieverlies zomers in de topperiode. En dan rijst al snel de vraag: dekt onze verzekering de schade?

Het is belangrijk om regelmatig te checken of je coöperatie nog aan de verzekeringsverplichtingen met betrekking tot beveiliging van je zonnepark(en), zonnedak(en) en bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekering voldoet. Dat kan vervelende discussies voorkomen bij een onverhoopte schade. Bij een zogenaamde panelenverzekering, ook wel machinebreuk/brandverzekering genaamd, gaat het om de voorwaarden die te maken hebben met keuringsverplichtingen, hoogte en soort van het geplaatste hekwerk en camerabeveiliging inclusief doormelding naar een alarmcentrale.

Nieuwe voorwaarden
In het verleden was beveiliging van zonneparken met camera’s voor de meeste verzekeraars niet verplicht. Koperdiefstal komt echter steeds vaker voor. Daarom nemen steeds meer verzekeraars cameratoezicht op in de voorwaarden van de nieuwe polis die ingaat vanaf de volgende vervaldatum. Een nieuw zonnepark verzekeren kan tegenwoordig alleen nog maar als er beveiligingscamera’s zijn geplaatst.

Kijk je polis dus na op dergelijke (nieuwe) verplichtingen en neem contact op met je tussenpersoon of verzekeraar als je twijfelt of de specifieke maatregelen van jouw coöperatie voldoende zijn. Voor eventuele ondersteuning kun je contact opnemen met de helpdesk verzekeringen van Energie Samen via verzekeringen@energiesamen.nu. Ook als je recent schade gehad kun je contact opnemen. Wellicht kunnen we van dienst zijn met praktische tips.

Kans op diefstal verkleinen
Ook als  de schade van koperdiefstal wel vergoed wordt door de verzekering, blijft het oplossen en afhandelen van de schade een vervelende en tijdrovende kwestie. Tip van verzekeringsexpert bij Energie Samen Sietze de Jong om de kans op koperdiefstal te verkleinen: “Mocht je nog geen camera’s bij je zonnepark of -dak hebben staan, overweeg dan om bouwplaatscamera’s te plaatsen als tijdelijke oplossing of stel bijvoorbeeld extra controlerondes in. Het lijkt er namelijk op dat koperdieven vooral zonneparken uitzoeken waar geen (camera)beveiliging aanwezig is.”