TAG 1 Lokale energiecoöperaties slaan handen ineen: Energie Coöperatie Midden-Drenthe is een feit - Drentse Kei TAG 2

Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 30 maart 2023

Lokale energiecoöperaties slaan handen ineen: Energie Coöperatie Midden-Drenthe is een feit

26 maart 2023, 11:00 • De Krant van Midden-Drenthe

Vlnr: Hans Wijermars, Peter Mendelts, Kees Kuik, Harry Popken en Irene Verkerk Eigen foto

Met de oprichting van Energie Coöperatie Midden-Drenthe hebben zes lokale energiecoöperatie hun handen ineen geslagen. Het nieuw gevormde bestuur ziet grote voordelen en kansen bij het versterken en professionaliseren van de lokale energiecoöperaties.

Lees meer over

De Krant van Midden-Drenthe

Het is een grote opgave om de energietransitie vorm te geven. In het verleden werden de lusten en de lasten vaak niet eerlijk verdeeld. De nieuwe coöperatie gaat ervoor zorgen dat de opbrengsten zoveel mogelijk terugvloeien naar maatschappelijke doelen in Midden-Drenthe. Hiervoor werd verleden jaar al een convenant gesloten met Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de gemeente. In dat convenant spraken de partijen onder andere af dat de winst in Midden-Drenthe blijft.

Bestuur

Het bestuur van Energie Coöperatie Midden Drenthe wordt gevormd door voorzitter Kees Kuik, penningmeester Irene Verkerk, secretaris Peter Mendelts en de bestuursleden Hans Wijermars en Harry Popken.

Energie VanOns

Voorzitter Kees Kuik: ,,In de gemeente Midden-Drenthe wordt jaarlijks door de inwoners ruim 20 miljoen euro uitgegeven aan energie. Daarvan gaat een groot deel van de winst naar buitenlandse energiebedrijven. Dat kan anders, als het aan ons ligt. Wij willen duurzame energie lokaal opwekken en laten verbruiken. Dat kan als de inwoners hun energie betrekken bij onze energiemaatschappij ‘Energie VanOns’. Vorig jaar is ‘Energie VanOns’ door de lezers van het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot duurzaamste initiatief.”

De gemeente Midden-Drenthe is een tender aan het voorbereiden voor het realiseren van energie opwekprojecten. Volgens Kuik gaat zijn organisatie hiervoor inschrijven om zo lokaal eigendom te realiseren