Mijn VanOns

Kies jouw type energiecontract Regulier Dynamische energie
Nieuws • 09 juli 2024

Collectieve zonnedaken realiseren met SCE en de projectcentrale

Op 19 juni organiseerde de Drentse KEI samen met de Groninger Energiekoepel en de Drentse Natuur- en Milieufederatie een avond over collectieve zonnedaken realiseren met SCE en de projectcentrale. Ook Friese initiatieven konden aansluiten.
 
Collectieve zonnedaken, te exploiteren met een SCE-subsidie, zijn nog altijd een mooie manier om mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun daken mee te laten profiteren van de opbrengst van zonne-energie. Helaas is ook dit jaar het tarief voor de SCE-subsidie weer te laag, waardoor het lastig is projecten goed rond te rekenen. Projecten waarbij alles goed gaat (goede oriëntatie, geen versterkingen voor het dak, niet ver van het elektriciteitsnet) kunnen nog wel uit, maar lastigere locaties worden al snel moeilijk. Gelukkig is er nu de energielening voor collectieven bij het Energiefonds Drenthe, die ervoor zorgt dat er toch weer een aantal projecten van de plank gehaald zijn.
De projectcentrale
De projectcentrale is een online stappenplan dat landelijk ontwikkeld wordt door Energie Samen. Vanuit de Drentse KEI heeft Erik Postema hieraan meegewerkt. De tool neemt je aan de hand door alle stappen die gezet moeten worden voor de realisatie van een zon op dak project (zie deze video). Zo vergeet je nooit om noodzakelijke stappen op het juiste moment te zetten. De projectcentrale is gekoppeld aan de Energie Academie van Energie Samen. De kennis wordt up to date gehouden. Gebruik is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door het Programma Energie Participatie. Meld je nu aan om te kijken hoe het jullie kan helpen bij jullie volgende project. Voor vragen kun je Erik Postema mailen.