Inspiratiebijeenkomst: met andere ogen kijken naar verduurzaming voor inwoners

Waarom verduurzamen sommige inwoners wél en anderen niet? Hoe kunnen we beleid en initiatieven ontwikkelen die écht aansluiten bij wat inwoners nodig hebben?
Er zijn veel onderzoeken die dit onderwerp behandeld hebben. Maar wat betekenen deze resultaten voor Drenthe? Hoe denken onze inwoners over verduurzaming en welke rol zou de overheid hierin moeten spelen? Dat is onderzocht en de resultaten worden op 20 mei tijdens deze inspiratiebijeenkomst vertelt. De provincie deelt de nieuwste Drentse inzichten over wat inwoners motiveert of juist tegenhoudt om te verduurzamen. En we gaan niet alleen luisteren, maar meteen aan de slag!
Voor wie?
Bestuurders, ambtenaren en professionals uit de energietransitie, het sociaal domein en de woonsector. Maar ook voor raads- en Statenleden, energiecoaches, Fixteams en iedereen die met inwoners werkt.
Tijdens de bijeenkomst kun je workshops volgen waarmee je de opgedane inzichten meteen kunt toepassen in de praktijk. We hebben hiervoor mooie praktische workshops op het programma. Denk bijvoorbeeld mee over de toekomst van een energieloket, ga aan de slag met gedrag of transformeer de resultaten direct tot nieuwe beleidsadviezen. Alle workshops staan hieronder beschreven.
Wat levert het op?
Aan het einde van de inspiratiebijeenkomst worden een aantal ideeën geselecteerd die zijn voortgekomen uit de workshops. Deze ideeën worden gekozen op basis van relevantie, haalbaarheid, impact en enthousiasme onder de deelnemers. Het doel is om deze ideeën na de bijeenkomst door te vertalen naar concrete projecten waarmee we dit jaar nog kunnen beginnen.
Waarom mag je dit niet missen?
Dit is je kans om de nieuwste inzichten op te doen en direct aan de slag te gaan met nieuwe ideeën die mogelijk vervolgens worden vertaald naar nieuwe plannen. Daar kun jij onderdeel van zijn.
Workshops
- Onderzoek je werk en ga van data naar doen – door provincie Drenthe
Stap in de onderzoekswereld en ontdek hoe de uitkomsten écht jouw dagelijkse beslissingen beïnvloeden. Transformeer vervolgens de enquêteresultaten en onderzoekinzichten direct tot concrete beleidskeuzes en actieplannen.
- Gedragsverandering binnen de energietransitie: speel in op drijfveren en weerstanden – door D&B Gedragsverandering | Onderzoeks- & Adviesbureau
In deze workshop nemen we je mee in de wereld van gedragsverandering binnen het thema
duurzaamheid & de energietransitie. We leren je aan de hand van concrete voorbeelden hoe je inspeelt op de specifieke weerstanden en drijfveren van doelgroepen. Je gaat actief aan de slag met korte (praktijk-) opdrachten over bijvoorbeeld isoleren, warmtepompen en warmtenetten. Het doel van de workshop is om jou belangrijke, praktische do’s en don’ts en handvatten te geven die je meteen in kunt zetten in je werk.
- Duurzaam gedrag stimuleren – door Bureau Snugger
In deze workshop ontdek je hoe ons (onbewuste) brein werkt en welke systeemfouten we maken. Vervolgens gaan we samen aan de slag met beïnvloedingstechnieken (o.a. uit NLP) die je kunt inzetten om je doelgroep te verleiden tot duurzamer gedrag. Aan de hand van een aantal praktische oefeningen ga je direct aan de slag om de beïnvloedingstechnieken toe te passen in de praktijk.
- Het Energiehuis, het loket van de toekomst – door de loketten en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Het Drents Energieloket, het Asser Energieloket en ministerie van VRO brengen hun ervaringen en beste ideeën bij elkaar en gaan graag met jou in gesprek over de vraag: hoe vormen we samen het loket van de toekomst?
- Aan de slag met duurzaamheidsprofielen – door Motivaction
Uit het onderzoek van Motivaction komen verschillende duurzaamheidsprofielen, waarin elke groep een andere benadering nodig heeft. Elke groep heeft zijn eigen unieke kenmerken en voorkeuren, en een voorkeur voor een medium en toon in de boodschap. In deze workshop ga je hiermee aan de slag.
LET OP: deze workshop duurt 2 uren. Kies je deze? Dan kun je in ronde 2 geen andere workshop volgen.
- Kritiek in de wandelgangen – door provincie Drenthe
Walk & Talk‑sessie waarin we de gebreken benoemen en ombuigkansen verzinnen – met een knipoog.
Geen keuze gemaakt? Aanwezigen die geen workshop hebben gekozen, kunnen het Dilemmaspel spelen.
Programma
12:00 uur: inloop met lunch
12:30 uur: start
12:45 uur: presentatie onderzoeksinzichten
14:00 uur: workshopronde 1
15:00 uur: workshopronde 2
15:50 uur: samenvatting
16:30 uur: afsluiting