Ministerie van EZK omarmt participatie voluit

Bron: artikel van Energie Samen

Niet eerder erkende het ministerie van EZK zo volmondig het cruciale belang van omgevingsparticipatie, en de onmisbaarheid van energiecoöperaties daarbij, als in een recente brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Siward Zomer, coöperatief directeur Energie Samen is blij met die erkenning: “Het voelt toch als de kroon op ons werk, een beloning van onze inzet en de inzet van onze leden; we hebben ons met zijn allen bewezen als onmiskenbare factor in de energietransitie.” 

In haar brief van 1 september zet staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius uiteen welke ontwikkelingen er lopen op het gebied van participatie bij de opwek van hernieuwbare energie op land (wind en zon), en specifiek de financiële participatie.  

Enkele citaten: 

Naar aanleiding van de afspraken over procesparticipatie en financiële participatie uit het Klimaatakkoord: “De inbreng van inwoners is net zo belangrijk als die van andere partijen. Overheden, ontwikkelaars en inwoners zullen dus altijd moeten samenwerken om zo de juiste voorwaarden (ruimtelijk, financieel, etc.) voor een RES of voor een concreet wind- of zonnepark op te stellen.” 

Naar aanleiding van de Lokale Energie Monitor: “Deze cijfers laten zien dat er meer dan genoeg enthousiasme en professionaliteit is onder inwoners om mee te doen met de energietransitie. De energiecoöperaties zijn inmiddels dan ook een belangrijke en professionele partner in de energietransitie en een onmisbare bouwsteen in het maatschappelijke draagvlak.”

Lees meer 

Download de brief  ‘Financiële participatie bij de opwek van wind- en zonne-energie op land’ (pdf, 1 september 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *