Kennissessie Verzekeringen en fiscaliteit

Zo’n dertig mensen bezochten dinsdagavond de kennissessie die over zowel verzekeringen als fiscale zaken had moeten gaan. Helaas was onze spreker voor fiscale zaken, Norbert Buiter, door corona geveld. Hierdoor was er wel meer tijd om uitgebreid stil te staan bij wat voor soort zaken een energiecoöperatie zich moet verzekeren en waar je op moet letten bij het afsluiten van verzekeringen. Sietze de Jong wist zijn verhaal over verzekeringen met de nodige humor en sprekende voorbeelden te brengen.

Een aantal tips van Sietze de Jong:

  • Verzeker je alleen voor de grote risico’s die mogelijk tot hoge claims kunnen leiden.
  • Zorg altijd voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Vraag aan de verzekeringsmaatschappij wat er niet is meeverzekerd
  • Reken niet op de VNG-vrijwilligersverzekering. Dit is een laatste vangnet voor vrijwilligers. In de praktijk gaan andere verzekeringen altijd voor. Energiecoöperaties (EC’s) kunnen er sowieso niet op terugvallen, deze verzekering is enkel voor organisaties met een ANBI-status.
  • Zorg voor risicospreiding, bijvoorbeeld door projecten in een aparte projectbv te plaatsen
  • Het gebruik maken van een tussenpersoon voor het afsluiten van je verzekering kan handig zijn. Deze heeft namelijk een zorgplicht. Dat wil zeggen, is verplicht om zich te verdiepen in de risico’s van een EC. Wanneer er toch iets mis gaat kan je de aansprakelijkheid niet alleen bij de verzekeringsmaatschappij neerleggen, maar ook bij de tussenpersoon.
  • Bij een opwekproject is het verstandig om zelf een CAR-verzekering af te sluiten voor je pv-installatie. In geval van grote calamiteiten tijdens de realisatiefase ben je dan niet gedwongen om met de installateur van je panelen in zee te gaan.
  • Een bestuurdersverzekering is meestal niet nodig. In Nederland mag je fouten maken als bestuurder. Redelijk bekwaam handelen is voldoende. Fouten voorkomen is natuurlijk wel het beste. Zorg dat de informatie die bij KvK staat actueel is en dat je handelt conform de statuten. Weet wanneer de jaarrekening moet voorleggen aan de ALV, maak notulen, geef tijdig bij de fiscus aan wanneer er uitstel nodig is etc..
  • Neem liever geen personeel aan, en wordt ook geen opdrachtgever van ZZP’ers. Als je dit wel gaat doen komen er namelijk letselrisico’s om de hoek kijken en de verzekeringen daarvoor zijn over het algemeen erg duur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *