54 maatregelen voor 17 Mton CO2-reductie

Samen met ruim 700 organisaties is op 24 juni 2019, 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag het 40puntenplan gepresenteerd en overhandigd aan het kabinet. Steeds meer organisaties willen helpen om klimaatverandering tegen te gaan, en dragen nieuwe maatregelen aan.

Ruim 800 organisaties doen een handreiking aan het kabinet met 54 maatregelen voor 17 Mton besparing. Zij laten zien dat het nog mogelijk is om 25% CO2 te reduceren voor eind 2020.

Zes CO2 besparende maatregelen uit het #54puntenplan Urgenda start met 6 campagnes uit haar 54puntenplan (korte uitleg hieronder) en vraagt relevante lokale partijen (energiecoöperaties!) om hulp.

Download PDF document opschalen en opschieten

De maatregelen dragen niet alleen bij aan het terugbrengen van CO2-uitstoot, ze zorgen ook voor een lagere energierekening en wellicht nieuwe leden voor de coöperatie. Urgenda heeft ondersteuning in menskracht en maakt allerlei middelen (filmpjes, flyers, website) die iedereen kan gebruiken. Er is ook bescheiden budget in geval een coöperatie kleine kosten moet maken. De acties lopen vanaf nu tot juni 2021. Samen maken we het groter!

 1. Energiestrijd Zorghuizen
  Urgenda is op zoek naar zorghuizen die de Energiestrijd willen aangaan. Met kleine aanpassingen, vooral in gedrag, kan een zorginstelling zo 15% van de energierekening verlagen (gemiddeld 10 tot 15.000 euro in 1 winter!) en dat geld weer steken in verdere verduurzaming. Urgenda helpt met vouchers, advies, betrekt personeel en inwoners en maakt energie besparen leuk. Brengt u de campagne onder de aandacht bij de zorghuizen in uw gemeente?
  Kijk ook op www.energiestrijd.nl of het filmpje: https://youtu.be/KSzRel1EFBQ
 2. Zet m op 60!
  Binnen één minuut 60 euro per jaar besparen door je cv-ketel – je verwarmingswater, niet je drinkwater – naar 60 graden te brengen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 Co maar werken
  efficiënter op 60 graden en je huis wordt even warm. Urgenda maakt een flyer en een website waarop voor íedere ketel een heldere uitleg komt, hoe je deze zelf op 60 kan zetten. Dit levert voor uw inwoners
  een makkelijke snelle besparing en scheelt veel gas, en dus CO2. Helpt u mee de boodschap te verspreiden? Urgenda stelt communicatiemiddelen ter beschikking.
 3. Veluwe in je Achtertuin
  Urgenda gaat samen met MEERGroen, Caring Farmers en de Boomfeestdag 1 miljoen bomen en struiken gratis weggeven. Gratis omdat we gebruik maken van een hele logische maar nog weinig gebruikte bron van plantgoed: de natuur! Jonge overtallige zaailingen worden verzameld in natuurgebieden of stadsparken onder toezicht van de boswachter of terreinbeheerder. Vervolgens krijgen deze jonge
  zaailingen een plek waar ze gewenst zijn op het platteland, in achtertuinen, op bedrijventerreinen en gemeentebermen.
  Iedere gemeente of coöperatie kan deze campagne ondersteunen of kopiëren en opschalen. Brengt u ons in contact met uw groenbeheerders of organiseert u zelf een boomweggeefdag in de gemeente om tegels
  te vervangen door gratis groen? www.meerbomen.nu – 1 miljoen bomen (ver)planten
 4. Zwembaden
  Zwembaden zijn notoire energieslurpers, terwijl er vaak heel veel te winnen is met simpele aanpassingen. Of simpelweg door betere handhaving op de besparingsplicht. Wij zijn op zoek naar 25
  zwembaden waar we 15% energie kunnen besparen. Wellicht een zwembad in uw gemeente? De scan wordt gratis verzorgd. Eventuele investeringen zijn voor eigen rekening, gratis begeleiding bij bijvoorbeeld financiering kan worden verzorgd.
 5. Licht uit & Deur dicht bij kantoren & winkeliers
  Binnenkort gaat de campagnewebsite lichtuitdeurdicht.nl live. Onze oproep is simpel maar doeltreffend en grote winst voor het klimaat is mogelijk. Houd de deur dicht in winkels waar de verwarming aan staat
  en doe na kantoortijden het licht uit. Doet u mee? Organiseer samen met ons een persevent in uw gemeente waarbij u met ons campagneteam (of lokale vrijwilligers) aan de slag gaat. Helpt u mee de campagne onder de aandacht te brengen bij ondernemersverenigingen, bedrijventerreinen en kantoren in uw gemeente? Wilt u samen met ons campagneteam aan de slag met een winkelstraat? We zoeken nog 10 enthousiaste gemeenten!
 6. Energie coöperaties
  In het hele land werken duurzame energie coöperaties met ons mee om de boodschap van de acties die hierboven zijn genoemd te verspreiden. Helpen jullie ook mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *