Persbericht

Persbericht
Energieproject met elektrische deelauto’s in Het Hogeland van start
Op vrijdag 10- januari sloot wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland een elektrische deelauto aan op een accu die gevoed is met lokaal opgewekte energie. Daarmee gaf ze het startschot voor een innovatief energieproject dat komende jaren in Het Hogeland gaat plaatvinden.

Samen met voorzitter Erik Bakker van Energie Initiatief Kantens en Mobiliteit VanOns nam Kristel Rutgers de eerste twee elektrische deelauto’s voor de gemeente in gebruik. Doel van het project is het overbelaste energienetwerk op verschillende manieren te ontlasten. Dit gebeurt door zonne-energie op te slaan in accu’s van een container en in zestien elektrische deelauto’s. De proef met deelauto’s van de gemeente start met twee voertuigen. Die komen in Winsum en Uithuizen te staan.  Als het gebruik bevalt, komen er meer auto’s. De locaties waar die auto’s worden gestationeerd, moeten nog worden bepaald.
Het Hogeland heeft een groot grondgebied. Gemeentelijke medewerkers leggen vaak flinke afstanden af, ook tussen de verschillende gemeentelijke locaties. Met de elektrische auto’s kunnen ze fossielvrij reizen. Daarnaast maken ze kennis met elektrisch rijden. De medewerkers kunnen de auto’s tegen betaling ook privé gebruiken.
Wethouder Kristel Rutgers; “Ook dit project maakt duidelijk hoe een initiatief van lokale partijen en de gemeente kunnen samenkomen. Wij willen onze medewerkers stimuleren fossielvrij te reizen. En we willen onze bewoners natuurlijk ook stimuleren die stap te zetten. Dat kan met deze elektrische deelauto’s van Mobiliteit VanOns”. 

“We gaan als gemeente in dit project ook nieuwe innovatieve laadpalen plaatsen.” aldus Rutgers. “We zijn een duurzame en innovatieve gemeente. Daarom past dit project ons goed.” Erik Bakker vult aan: “In gemeente Het Hogeland wordt al goed samengewerkt tussen de vele lokale energiecoöperaties en de gemeente. De steun en de pioniersrol van de gemeente helpen ons enorm.”

Het energieproject moet de komende twee jaar uitgroeien. De bedoeling is dat er uiteindelijk vier container-accu’s en 16 elektrische deelauto’s van Mobiliteit VanOns worden ingezet. Die rijden op zonne-energie. Slimme laadpalen geven die energie weer terug aan het netwerk of aan gebouwen.  De initiatiefnemers willen de komende jaren ook vier toeristische eco-routes ontwikkelen waarbij vier deelauto’s en 25 elektrische deelfietsen ingezet gaan worden. In het project wordt samengewerkt met lokale partijen en ondernemers.

Het project wordt gesteund en mede gefinancierd door de gemeente, Het Hogeland, het Waddenfonds, de provincie Groningen, Greener, Greenflux, MijnDomein, MobiNoord, Mobiliteit VanOns en verschillende energiecoöperaties. Een werkgroep uit Hornhuizen, die een oud VW ombouwt van benzine tot elektrisch, is ook partner. De Kever wordt ook op de toeristische routes ingezet.

EINDE PERSBERICHT