Persbericht Um Zunst

Persbericht

Noord-Sleen 29 juli 2017

In Noord-Sleen wordt op 4 augustus 2017 om 16.00 uur de installatie van de postcoderoos coöperatie “Um Zunst” officieel in gebruik genomen. Na voorbereiding van ruim een jaar, kan worden begonnen met het leveren van zonne-energie aan het net.
In mei 2016 is een inventarisatie gehouden onder de inwoners van Noord-Sleen of er belangstelling was voor een dergelijk project. De bijeenkomst werd bezocht door meer dan 30 personen. Er werd uitleg gegeven van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Het bleek dat er voldoende belangstelling was om verder te onderzoeken of een rendabel project kon worden opgezet.

Na informatie bij de Drentse milieufederatie, Enexis en de Drentse energieorganisatie werd besloten om de daken van de schuren van de Brinkhoeve te beleggen met zonnepanelen. Jannie en Riekus Weggemans(de eigenaren) zijn bereid om de daken gratis ter beschikking te stellen. Er bleek ruimte te zijn om ongeveer 40.000 kwh. per jaar te produceren. Binnen enkele weken was er voldoende belangstelling om verder te gaan met dit project.

Er melden zich 9 gezinnen aan die mee wilden doen met een gezamenlijk gebruik van iets minder dan 40.000 kwh. per jaar.

De postcoderoos regeling houdt in dat gezamenlijk panelen worden aangeschaft die stroom gaan leveren aan het net. De deelnemers worden allemaal lid van dezelfde energie leverancier en nemen gewoon stroom af via hun eigen meter. Het voordeel bestaat uit de vrijstelling van energiebelasting voor de komende 15 jaar.
Op dit moment is deze belasting 12 eurocent per kwh. De productie opbrengst van de opgewekte stroom wordt ook onder de leden van de coöperatie verdeeld. Dit is ongeveer 3,5 cent per opgewekte kwh. Dus het voordeel voor de komende 15 jaar bestaat uit een korting op de elektriciteitsrekening van 15 eurocent / kwh.
Na prijsopgave te hebben gevraagd bij een vijftal installateurs, is gekozen voor Installatie bedrijf Vriend uit Coevorden, die voor “Um Zunst” de best passende aanbieding had.

Onderdeel van de aanbieding is dat op de hele installatie 25 jaar garantie wordt gegeven en dat in het 25e jaar nog 85% van de gegarandeerde beginproductie wordt gegarandeerd.

Wij nodigen u als pers uit om op 4 augustus om 16.00 uur aanwezig te zijn bij de officiële ingebruikname van de installatie.

Adres: Brinkweg 1 7846 AW Noord-Sleen

Nadere informatie 0591-361891

Namens het bestuur van “Um Zunst” : Riekus Weggemans (voorzitter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *