Particuliere initiatieven

Via de media (zie bijvoorbeeld Hart van Nederland; Politiek & Economie Vrijdag 09:59) valt steeds vaker te lezen over particuliere initiatieven op het gebied van duurzame energie. Waardevolle initiatieven en gedragen door de inwoners van de dorpen. De Drentse Kei ondersteunt particuliere initiatieven in Drenthe. 

Particulieren houden zich via eigen coöperaties steeds vaker bezig met de opwekking en handel in duurzame stroom. Dit jaar steeg het aantal energiecoöperaties in Nederland met zestig tot maar liefst bijna vierhonderd. Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten neemt een vlucht.

Volgens kennisplatform HIER Opgewekt verkoopt ongeveer 60 procent van de coöperaties groene energie. Eenzelfde percentage is actief op het gebied van de collectieve inkoop van stroom, terwijl 70 procent van de samenwerkingsverbanden zich bezighoudt met energiebesparing.

De stijging houdt volgens de organisatie onder meer verband met de professionele aanpak van de initiatiefnemers. Ook is er lokaal veel draagvlak voor groene initiatieven.

Tot nu toe werden dit jaar 274 eigen windturbines of zonnedaken en -weides gerealiseerd. Deze projecten leveren genoeg stroom op voor 85.000 huishoudens. De verwachting is, dat het aantal zonprojecten in 2018/19 verdubbelt. Ook staan grote windprojecten in de startblokken.

pdf: lokale energiemonitor 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *