De energietransitie is niet te stoppen

Er zijn tal van redenen waarom een energietransitie nodig is. Natuurlijk is er het tegengaan van klimaatverandering om af te stappen van onze op fossiele brandstoffen gebaseerde energiemix.

Minder afhankelijk zijn van instabiele of ons onvriendelijke regimes, is ook belangrijk. Daarnaast zal de trend van minder lokale gasproductie doorzetten, waardoor de noodzaak om minder afhankelijk te worden van gas steeds groter wordt. Bovendien geeft een transitie extra kansen voor de werkgelegenheid. Tot slot heeft Nederland altijd sterk ingezet op innovatie. Nederland krijgt de kans weer een gerespecteerde speler te worden in de energiesector.

De grote veranderingen als gevolg van de energietransitie zullen, afhankelijk van de nieuwe coalitie, steeds meer zichtbaar worden op de energierekening, in het landschap en bijvoorbeeld in huis. Nagenoeg alle politieke partijen gaan uit van een CO2-neutrale energiemix in 2050. Het zal een mix zijn van bestaande en nieuwe technologieën, van fossiele en hernieuwbare brandstoffen. Men is redelijk eensgezind over de lange termijn. De verschillen uiten zich in de visie, aanpak en dus gevolgen voor de korte termijn.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl 2 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *